Panduan Pengguna Simkad ToneWoW

Kemas kini pada 30.5.2019

panduantw.com
Kandungan
Cara Mengaktifkan simkad.

Kebiasaannya simkad yang anda terima sudah pun diaktifkan terlebih dahulu daripada orang yang memberikan simkad ini kepada anda. Jika simkad anda sudah diaktifkan, anda boleh abaikan dan tidak perlu membaca dibahagian ini lagi.

Tetapi jika orang tersebut beritahu yang simkad ini belum diaktifkan lagi dan anda kena aktifkan sendiri, maka hubungi melalui WASAP ke Bahagian Pendaftaran ToneWoW (BPT) 011-5907-5555. Hantarkan sahaja message "Aktifkan simkad" nanti mereka akan bantu mengaktifkan simkad anda.


Kembali ke Menu

Maklumat Asas tentang Simkad ToneWoW

Apabila anda mendapat simkad ToneWoW yang baru ini, perlu saya ingatkan bahawa didalamnya TIDAK ADA KREDIT dan TIDAK ADA DATA INTERNET. Jika anda ingin mula menggunakannya, anda perlu topup terlebih dahulu.

TonewowGMA Simkad Tonewow ini menggunakan topup Digi. Topup Digi boleh diperolehi dimana-mana kedai yang menjual topup di seluruh Malaysia, temasuk melalui online banking seperti Maybank2u dan CIMBClicks.

TopUp RM5, RM10 atau RM20 atau RM100.
Jika anda topup dikedai atau di online banking nilai diatas, ia akan menjadi KREDIT didalam handphone anda. Jika anda buat call atau melayari internet, anda akan dikenakan charge seperti dibawah ini. Ia dipanggil Pay-Per-Use (Bayar seperti yang digunakan). Charge ini agak mahal dan menghabiskan kredit anda dengan cepat.

Standard Charge Rate
Calls
RM0.32/mins
SMS
RM0.15/SMS
MMS
RM0.25/MMS
Data
RM0.10/1MB

Tonewow ada menyediakan pakej2 yang bersesuaian dengan penggunaan anda. Dengan menggunakan pakej2 ini, anda dapat menggunakan simkad ToneWOW ini pada kadar yang amat menjimatkan.


Kembali ke Menu

Pakej yang ditawarkan didalam ToneWoW ini.

Pakej RM9 - TWS9
Ia dipanggil pakej TWS9.
Jika anda langgan pakej ini, anda akan perolehi:

* 500 Mb data internet.
* 20 minit sesama ToneWoW/Digi.
* 10 minit kesemua rangkaian yang lain.
* Tamat tempoh 10 hari.

Cara untuk melanggan pakej TMS9.
* Kredit anda perlu ada lebih daripada RM9. Jadi kalau kredit handphone anda tak cukup lagi nilai tersebut, anda kena topup dahulu sebanyak RM10.
* Selepas itu anda boleh melanggan TWS9 melalui cara dibawah ini.

* Caranya anda Dail *128#
* Pilih no. 1 TONE WOW Plan
* Plilih no. 1 Internet, Voice dan SMS Plan
* Pilih no. 1 TWS9
* Pilih no. 1 Subscribe.

Pakej30 - TWR30.
Jika anda topup dikedai atau di online banking terus sebanyak RM30 sekali, AUTOMATIK anda akan mendapat Pakej30. Pakej ini mengandungi:

* 5G data internet.
* 100 minit masa berbual sesama ToneWoW/Digi.
* 30 minit masa berbual kesemua rangkaian yang lain.
* 20 SMS (10 sms sesama ToneWoW/Digi dan 10 sms lagi kesemua rangkaian yang lain).
* Tamat tempoh selama 32 hari.

* KREDIT jadi kosong. Jangan pula bila lepas topup RM30, check baki kosong, anda terkejut, memang dia kosong, kerana secara automatik dia terus tukar menjadi pakej. Tapi handphone anda dah boleh buat call, layari internet dan sms semua tu.

Sekiranya anda ingin mendapatkan pakej ini dengan membeli menggunakan kredit yang ada didalam handphone anda, sila rujuk dibawah ini pada pakej yang dipanggil TWS30.

Pakej50 - TWR50.
Jika anda topup dikedai atau di online banking terus sebanyak RM50 sekali, AUTOMATIK anda akan mendapat Pakej50. Pakej ini mengandungi:

* 15G data internet.
* 150 masa berbual minit kesemua rangkaian.
* Tapi pakej ni tiada SMS percuma yang diberikan, anda boleh guna wasap je lah kalau nak message orang lain.
* Tamat tempoh selama 50 hari.

* KREDIT jadi kosong. Jangan pula bila lepas topup RM50, check baki kosong, anda terkejut, kata simkad ToneWoW cekik darah makan kredit. Memang dia kosong, kerana secara automatik dia terus tukar menjadi pakej. Tapi handphone anda dah boleh buat call dan layari internet, kerana anda sudah ada 15G dari pakej ini.

Pakej 30 Voice - TWV30
Pakej 30 Voice sahaja. Ia dipanggil pakej TWV30.
Jika anda langgan pakej ini, anda akan perolehi:

* 500 minit sesama ToneWoW/Digi.
* 50 minit kesemua rangkaian yang lain.
* Tamat tempoh 32 hari.
* Data internet TIADA.
* Pakej ini dikhaskan untuk sesiapa yang nak guna simkad hanya untuk menalipon sahaja, dan mereka tidak menggunakan internet.

Cara untuk melanggan pakej TMV30.
* Kredit anda perlu ada lebih daripada RM30. Jadi kalau kredit handphone anda tak cukup lagi nilai tersebut, anda kena topup dahulu. Tapi ingat bila anda topup, jangan topup terus RM30 atau RM50, nanti dia AUTOMATIK terus tukar kepada Pakej30 atau Pakej50, kredit anda tidak akan bertambah. Nanti anda tak boleh langgan TMV30 kerana masih tak cukup kredit.

* Jadi saya cadangkan anda topup RM20 sebanyak 2 kali, maka kredit anda akan jadi RM40 (Nanti selepas melanggan kredit ada lagi baki RM10).Selepas kredit dah mencukupi, barulah anda langgan pakej ini.

* Caranya anda Dail *128#
* Pilih no. 1 TONE WOW Plan
* Plilih no. 1 Internet, Voice dan SMS Plan
* Pilih no. 3 TWV30
* Pilih no. 1 Subscribe.

Pakej 50 Data - TWD50.
Pakej 50 Data Internet sahaja. Ia dipanggil pakej TWD50.
Jika anda langgan pakej ini, anda akan perolehi:

* 20G data internet.
* Tamat tempoh 32 hari.
* Tiada masa berbual.(Voice)
* Pakej ini dikhaskan untuk sesiapa yang suka berinternet sahaja.

Cara untuk melanggan pakej TWD50.
* Kredit anda perlu ada lebih daripada RM50. Jadi kalau kredit handphone anda tak cukup lagi nilai tersebut, anda kena topup dahulu. Tapi ingat bila anda topup, jangan topup terus RM30 atau RM50, nanti dia AUTOMATIK terus tukar kepada Pakej30 atau Pakej50, kredit anda tidak akan bertambah. Nanti anda tak boleh langgan TWI50 kerana masih tak cukup kredit.

* Jadi saya cadangkan anda topup RM20 sebanyak 3 kali, maka kredit anda akan jadi RM60 (Nanti selepas melanggan, kredit anda masih ada lagi baki sebanyak RM10). Atau anda topup RM100, nanti selepas melanggan, kredit anda masih ada lagi baki sebanyak RM50. Selepas kredit dah mencukupi, barulah anda langgan pakej ini.

* Caranya anda Dail *128#
* Pilih no. 1 TONE WOW Plan
* Plilih no. 2 Data Plan
* Pilih no. 1 TWD50
* Pilih no. 1 Subscribe.

Pakej 60 - TWS60
Pakej 60 semua ada. Ia dipanggil pakej TWS60.
Jika anda langgan pakej ini, anda akan perolehi:

* 15G data internet.
* 150 minit masa berbual kesemua rangkaian yang lain.
* 60 minit masa berbual sesama ToneWoW/Digi.
* Tamat tempoh 32 hari.
* Pakej ini dikhaskan untuk sesiapa yang suka berinternet dan juga sering buat call.

Cara untuk melanggan pakej TWS60.
* Kredit anda perlu ada lebih daripada RM60. Jadi kalau kredit handphone anda tak cukup lagi nilai tersebut, anda kena topup dahulu. Kat kedai mana ada jual topup RM60 sekali. Jadi ingat bila anda topup, jangan topup terus RM30 atau RM50, nanti dia AUTOMATIK terus tukar kepada Pakej30 atau Pakej50, kredit anda tidak akan bertambah. Nanti anda tak boleh langgan TWS60 kerana masih tak cukup kredit.

* Jadi saya cadangkan anda topup RM20 sebanyak 3 kali, maka kredit anda akan jadi RM60. Atau anda topup RM100, nanti selepas melanggan, kredit anda masih lagi ada baki sebanyak RM40. Selepas kredit dah mencukupi, barulah anda langgan pakej ini.

* Caranya anda Dail *128#
* Pilih no. 1 TONE WOW Plan
* Plilih no. 1 Internet, Voice and SMS Plan
* Pilih no. 2 TWS60
* Pilih no. 1 Subscribe.

Pakej 30 Kredit - TWS30
Pakej 30 semua ada. Ia dipanggil pakej TWS30.
Jika anda langgan pakej ini, anda akan perolehi:

* 5G data internet.
* 100 minit masa berbual sesama ToneWoW/Digi.
* 30 minit masa berbual kesemua rangkaian yang lain.
* 20 SMS (10 sms sesama ToneWoW/Digi dan 10 sms lagi kesemua rangkaian yang lain).
* Tamat tempoh 32 hari.

* Pakej ini dikhaskan untuk yang dah ada kredit lebih daripada RM30 dalam handphone mereka. Kalau topup kat kedai RM30, kan terus dapat Pakej30 secara AUTOMATIK. Pakej dia sama saja. Tapi kalau dah kredit ada dalam handphone banyak, lebih daripada RM30 lah katakan, handphone pulak dah tak boleh layari intenet kerana habis data, jadi buat apa kita nak topup lagi, kita langgan sahaja Pakej 30 Kredit ini menggunakan kredit yang ada.

Cara untuk melanggan pakej TWS30.
* Caranya anda Dail *128#
* Pilih no. 1 TONE WOW Plan
* Plilih no. 1 Internet, Voice and SMS Plan
* Pilih no. 1 TWS30
* Pilih no. 1 Subscribe.


Kembali ke Menu

Cara melihat status simkad

Cara untuk check apa2 yang ada didalam simkad anda:

Menu Utama (Kod Dail)
*128#

Check kredit (Kod Dail)
*126#

Ataupun anda boleh mengetahui semua maklumat mengenai simkad tonewow anda melalui applikasi mywow. Applikasi mywow ini boleh diperolehi melalui PlayStore atau AppleStore.

Dibawah ini saya tunjukkan bagaimana anda boleh Install Aplikasi MyWoW dan juga cara menggunakannya.

panduantw.com
panduantw.com
Klik di applikasi mywow anda

panduantw.com
Masukkan IC anda (tanpa sengkang atau dash)

Masukkan password anda.
1. Untuk yang pertama kali masuk, apps akan terus meminta anda buatkan 6 digit password anda sendiri.

2. Kalau yang pernah menggunakan simkad ToneExcel sebelum atau sekarang ini, masukkan password toneexcel anda.

3. Kalau anda terlupa password, klik di Forget password dan anda kena pilih ke nombor mana password sementara akan dihantarkan.

panduantw.com
Ia akan keluar seperti ini, dan anda kena slide kebawah.

panduantw.com
Ia akan keluar seperti ini, dan anda klik di Usage.

panduantw.com
Dibahagian ini semua ada ditunjukkan, daripada no.phone, baki kredit, baki data internet, baki Voice call dan tarikh tamat tempoh.


Kembali ke Menu

Bantuan Teknikal

Jika anda memerlukan bantuan, sila gunakan salah satu daripada saluran dibawah ini.

Melalui Telefon.
Talian Khidmat Pelanggan ToneWoW - 011-5900-0969

Melalui Whatsap.
Bantuan Teknikal ToneWoW 010-512-9768

Melalui email.
Emailkan kepada support@tonewow.net

Atau datang terus ke HQ dialamat:
ToneWoW-HQ
B-G-1, Jalan 3/149E, Taman Sri Endah,
Bangunan Endah Promenade,
Bandar Baru Sri Petaling,
57000 Sri Petaling, Kuala Lumpur

Group-Support-Dealer.
Apa2 jua soalan umum mengenai bisnes Tonewow ini.
Anda boleh menyertai group Telegram ini, Tonewow GMA, dan ia terbuka untuk semua. Group dibuka oleh admin website ini (Saudara Mazelan Abas) dan dikendalikan oleh beberapa orang sifu dan otai bisnes Tonewow ini.


Kembali ke Menu

Soalan yang sering ditanya pengguna.

Soalan: Dia pakai topup apa, topup tonewow ke?
Jawapan: Tidak, kita pakai topup Digi sahaja. Dekat kedai tak ada jual topup tonewow.

Soalan: Boleh ke saya nak share kredit sesama pengguna ToneWoW?
Jawapan: Pengguna ToneWoW tidak boleh share kredit dengan orang lain.

Soalan: Simkad tonewow ini boleh tak untuk kekal nombor lama.
Jawapan: Boleh dan amat digalakkan. Jadi ia memudahkan anda tak perlu nak pening kepala pakai banyak sangat nombor. Gunakan nombor lama sahaja terus.

Soalan: Data atau kredit ni yang tak habis boleh carry forward ke?
Jawapan: Boleh asalkan anda topup pakej yg sama sebelum luput tarikh tamat tempoh.

Soalan: Bagaimana untuk call ke luar negara menggunakan simkad tonewow ini?
Jawapan:
Untuk call ke luar negara dari Malaysia hanya letak +andCountryCode dan no phone mereka. Contohnya kalau ke Indonesia +62XXXXXXXXXXX

Kalau dari luar negara nak call semula ke Malaysia, buat perkara yang sama iaitu +60XXXXXXXXXX

Soalan: Dulu saya menggunakan simkad tonewow ini dengan menggunakan nombor baru, sekarang saya nak kekalkan nombor lama saya, apa perlu saya buat?
Jawapan: Anda perlu membeli simkad tonewow jenis Special-MNP dari mana2 branch yang berhampiran atau anda boleh juga membelinya melalui pos disini www.panduantw.com/beli


Kembali ke Menu

Pengedar simkad tonewow secara sambilan.

panduantw.com
Sekiranya anda sudah pun menggunakan simkad tonewow ini, mungkin anda tidak sedar yang anda sudah pun layak secara automatik untuk menjadi pengedar simkad tonewow dan boleh menjana pendapatan sampingan daripadanya.

Walau bagaimana pun anda perlu pelajari terlebih dahulu bagaimana cara untuk menjalankan kerja-kerja sebagai pengedar simkad tonewow ini.

Anda perlu tahu mendaftarkan pengguna baru dibawah anda.
Anda perlu tahu bagaimana untuk mengekalkan nombor lama pengguna baru.
Anda perlu tahu bagaimana untuk mendapatkan bekalan simkad.
Anda perlu tahu bagaimana untuk memaklumkan kepada HQ nombor akaun bank anda.

Jadi, anda perlu belajar semua perkara yang berkenaan dengannya.

Tetapi semuanya telah dimudahkan, anda boleh belajar semua selok belok sebagai pengedar simkad tonewow ini disini sahaja.

Belajar DISINI menjadi Pengedar ToneWoW


Kembali ke Menu